Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Saabs framtid

Saab begär rekonstruktion

Publicerat fredag 20 februari 2009 kl 09.42
Verksamheten i Trollhättan ska fortsätta som vanligt under rekonstruktionen. Foto: Erik Abel/Scanpix.

Saab Automobile lämnade idag på fredagsmorgonen in en ansökan om rekonstruktion till Vänersborgs tingsrätt. Syftet är enligt ägaren General Motors att skapa ett helt självständigt bolag.

Läs också:

Saab gjorde en förlust på omkring tre miljarder kronor i fjol och beräknas göra en ungefär lika stor förlust 2009. Det framgår av ansökan om rekonstruktion som lämnats till Vänersborgs tingsrätt.

Först 2011 skulle Saab kunna gå med vinst, men det förutsätter nya investerare som kan säkra de pengar som krävs för att slutföra utvecklingen och lanseringen av de tre nya bilmodeller som man hoppas ska bli Saabs räddning.

Omorganisationen av Saab ska ske under en tremånadersperiod och GM kommer skjuta till medel så att Saab kan klara rekonstruktionen, men kommer inte finansiera ytterligare förluster.

Enligt GM syftar rekonstruktionen till att skapa ett helt självständigt företag, som ska bli livskraftigt och ett lämpligt investeringsobjekt.

Som ett led i processen kommer Saab inom tre veckor att lägga fram sin rekonstruktionsplan, där en koncentration av design, teknisk utveckling och tillverkning till Sverige föreslås.

– Vi utforskade, och kommer att fortsätta utforska, alla tillgängliga möjligheter att finansiera och/eller sälja Saab, och det bestämdes att en formell rekonstruktion är det bästa sättet att skapa en verkligt oberoende enhet som är redo för investeringar, skriver Saab Automobiles vd Jan Åke Jonsson i pressmeddelandet.

Han pekar på flera modeller som ska vara färdiga för lansering.

– Omorganisationen kommer att ge oss tid och medel för att få ut de här produkterna på marknaden och samtidigt minimera Saabs påverkan på GM:s likviditet, skriver Jonsson.

Under rekonstruktionen kommer Saab att fortsätta driva verksamheten som vanligt, enligt GM, med visst stöd av regeringen.

En rekonstruktion tar mellan tre och tolv månader och under tiden kan ingen göra några utmätningar.

Läs också:

Saabs underleverantörer, varav många sannolikt har utestående fordringar på biltillverkaren, måste därmed vänta på betalning.

Läs också:

Beslut om en rekonstruktör kommer att tas av en domare i Vänersborgs tingsrätt under dagen. Det blir sedan den personen som underrättar alla borgenärer och anställda i företaget.

Om några veckor väntas ett borgenärssammanträde hållas.

Läs också:

Fakta: Rekonstruktion

Rekonstruktion innebär att ett företag får en viss tid på sig att rekonstruera sin verksamhet och ekonomi. Den måste ske enligt vissa steg som anges i lagen, och ledas av en rekonstruktör som utses av tingsrätten.

I rekonstruktionen ingår ofta en ackordsuppgörelse, där fordringsägarna går med på att skriva av en del av företagets skulder.

Detta måste dock godkännas av en viss andel av fordringsägarna. Om man till exempel vill skriva ner skulderna med mer än 50 procent, måste fordringsägarna bakom 75 procent av skulden gå med på det.

Medan rekonstruktionen pågår kan fordringsägarna inte begära utmätning eller ansöka om att företaget sätts i konkurs. En förvaltare utsedd av domstol kommer att leda processen.

(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".