Saabs framtid

Olofsson: En väntad åtgärd

Näringsminister Maud Olofsson säger att det var väntat att Saab skulle ansöka om rekonstruktion.
– Det är en väntad åtgärd, eftersom GM inte tillför några resurser. En rekonstruktör tar över och det ligger nu i dennes händer vad som ska hända, säger näringsministern till TT.

Läs också:

– Det är i dag jättesvårt att säga vad vår roll är i detta, eftersom det nu är en juridisk process som vidtar, där man ska gå genom bolaget och se vad det finns för lösningar. Jag kan inte överblicka vad det finns för resurser i bolaget, säger Maud Olofsson.

Maud Olofsson stod i riksdagens talarstol när beskedet om rekonstruktion kom. Hon ska nu ta kontakt med företaget för att sätta sig in i vad beslutet mer exakt betyder. Först därefter vill hon mer konkret kommentera det.

– Det här ju ett oerhört avgörande beslut som man tar. Vår roll är mer att ta kontakt med kommunen, regionen och samordnarna för att se vad vi kan göra i det här svåra läget. Vårt fokus är att hjälpa människorna där, säger hon.

Hon upprepar sin kritik mot GM och mot oppositionen, som inte har ett ont ord att säga om GM.

– De försökte ju att pressa oss på pengar och gå in när de själva inte ville ta ansvar. Och det är ju inte lite pengar de begärde heller. Men vi är inte beredda ta över några förluster för GM.

Hon konstaterar att GM inte heller presenterat tillräckligt bra affärsplaner för att skapa trovärdighet, i motsats till Volvo som arbetat mycket väl.

– Om Saab blir separerat från GM kan företaget söka lån i Europeiska investeringsbanken (EIB), men då måste det ha pengar att gå in med, eftersom det är 50 procent i egen insats, säger hon.

Maud Olofsson planerar att resa till Trollhättan tillsammans med arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin. Men inte redan på fredagen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".