Saabs framtid

"Se till att få betalt"

Underleverantörernas organisation FKG rekommenderar sina medlemmar att fortsätta att leverera till Saab, men att försäkra sig om att de får betalt.
– I rekonstruktionsfasen brukar det inte vara något problem, men det bli tufft om det blir konkurs, säger FKG:s vd Svenåke Berglie.

Läs också:

Berglie uppskattar att ett par hundra underleverantörer till Saab finns i Sverige, och han understryker vikten av att bolagen har en öppen kommunikation med Saab och hittar vägar att försäkra sig om att de får betalt.

– De kommer inte att leverera en pryl om de inte får betalt, slår han fast.

I likviditetskrisens skugga är det nu viktigt att regeringen löser frågan om kreditgivning inom leverantörsindustrin, betonar Berglie.

– Regeringen kom ju före jul med de så kallade undsättningslånen. Men det är inget lämpligt instrument och det vet de om. I stället har vi föreslagit utökade befogenheter till Almi så att bolagen kan lösa det här, säger han till TT.

Statliga Almi Företagspartners ger lån till främst små och medelstora företag.

Om Saab tar sig igenom rekonstruktionen ser Berglie fördelar med ett helt självständigt Saab.

– Det skulle innebära kortare beslutsvägar och andra ekonomiska förutsättningar. Visst finns det vinster med att lägga ner Saab också men man har inte tagit med i beräkningen hur det slår mot alla leverantörer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".