Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Saabs framtid

Saab beviljas rekonstruktion

Publicerat fredag 20 februari 2009 kl 12.42
Tingsrättens beslut om rekonstruktion. Foto: Susanna Wictorzon/SR Väst

Tingsrätten i Vänersborg beslutade strax före klockan 13 att bevilja Saab rekonstruktion.

Tingsrätten i Vänersborg har beviljat Saab Automobile rekonstruktion. Tingsrätten har utsett advokaten Guy Lofalk som rekonstruktör.

Dessutom kommer Saabs vd Jan Åke Jonsson och den internationella rekonstruktionsexperten Stephen Taylor ingå i rekonstruktionsgruppen.

– Det jag redan nu kan säga är att jag är imponerad av den kompetens som finns inom Saab. Och med tre starka bilmodeller runt hörnet vore det ett slöseri att inte försöka hitta en långsiktig väg framåt, säger Guy Lofalk.

Läs också:

Den 6 april ska alla fordringsägare och advokaten träffas i kommunhuset i Vänersborg på ett borgenärssammanträde. Då ska bland annat alla betalningskrav gås igenom.

Normalt ska ett borgenärssammanträde ske två till tre veckor efter att en rekonstruktion har godkänts, men i Saabs fall gör man ett undantag. På grund av det stora antalet borgenärer behöver rekonstruktören mer tid på sig att hinna kontakta alla.

I den ansökan om rekonstruktion som Saab lämnade in till tingsrätten i morse framgår att Saabs förlust förra året var cirka tre miljarder kronor. Förlusten beräknas bli lika stor i år. Först 2011 skulle Saab kunna ge vinst enligt sina egna beräkningar.

Syftet med en rekonstruktion är alltså att starta processen för att frigöra Saab från GM och bilda ett helt självständigt bolag. Den processen ska ledas av den rekonstruktör som tingsrätten utser.

Omorganisationen ska vara klar inom tre månader och kommer att kräva ett kapitaltillskott för att lyckas, det skriver GM i ett pressmeddelande.

I ansökan skriver Saab att man har planer på att lansera tre nya modeller under de närmaste tre åren. Och med de modellerna hoppas man kunna vända den negativa utvecklingen.

Av handlingarna framgår också att det är 1 340 företag som har fordringar på Saab, men att företaget faktiskt har tillräckligt likviditet för att kunna uppfylla sina förpliktelser under den tid som rekonstruktionen pågår.

Under eftermiddagen kom beskedet att GM har köpt alla leverantörsfordringar i Saab, vilket innebär att underleverantörerna skyddas. , säger Sven-Åke Berglie, vd på FKG.

Meddelandet kom under eftermiddagen till de 320 medlemmarna i branschorganisationen FKG från GM:s inköpsdirektör i Europa, Bo Andersson.

Nästa vecka kommer näringsminister Maud Olofsson till Trollhättan, det säger pressekreteraren Frank Nilsson till SR Väst.

Läs också:

Fakta: Rekonstruktion

Rekonstruktion innebär att ett företag får en viss tid på sig att rekonstruera sin verksamhet och ekonomi. Den måste ske enligt vissa steg som anges i lagen, och ledas av en rekonstruktör som utses av tingsrätten.

I rekonstruktionen ingår ofta en ackordsuppgörelse, där fordringsägarna går med på att skriva av en del av företagets skulder.

Detta måste dock godkännas av en viss andel av fordringsägarna. Om man till exempel vill skriva ner skulderna med mer än 50 procent, måste fordringsägarna bakom 75 procent av skulden gå med på det.

Medan rekonstruktionen pågår kan fordringsägarna inte begära utmätning eller ansöka om att företaget sätts i konkurs. En förvaltare utsedd av domstol kommer att leda processen.

(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".