Saabs framtid

Rekonstruktion ger Saab frist

I och med att rekonstruktion har beviljats, får Saab nu en frist fram till sjätte april, då advokaten Guy Lofalk ska informera alla borgenärer om det ekonomiska läget. Då bestäms också om rekonstruktionen får fortsätta.

– Nu måste rekonstruktören sätta igång och jobba. Den 6 april på borgenärsmötet kommer rekonstruktören Guy Lofalk att lämna fram en rekonstruktionsplan, säger rådman Katrin Ångman Mlinaric på tingsrätten i Vänersborg.

Borgenärerna får då ta ställning till planen. Då bestäms också om rekonstruktionen får fortsätta eller inte.

Det innebär att Saab får en frist fram till 6 april.

– Men det är ett hårt arbete som nu väntar för rekonstruktören. Inom en vecka måste han nu underrätta alla borgenärer, det vill säga fordringsägare, om beslutet. Han måste också bifoga alla tillgångar och skulder.

Efter att rekonstruktionen nu har godkänts ska borgenärerna få information om orsakerna till betalningssvårigheterna och hur företaget kan rekonstrueras.

Rekonstruktionen innebär att de underleverantörer som har betalningskrav på Saab kan få nöja sig med bara en del av betalningen. Men enligt Katrin Ångman Mlinaric är det en chans för underleverantörerna att få betalt, något de antagligen inte skulle ha fått om Saab gått i konkurs.

Läs också:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".