Saabs vd Jan Åke Jonsson på presskonferensen i Trollhättan. Foto: Adam Ihse/Scanpix
Saabs framtid

"Rekonstruktionen ska lyckas"

Saabs vd Jan Åke Jonsson tror att rekonstruktionen kommer att lyckas och säkerställa framtiden för Saab. De kom fram på en presskonferens som hölls på Innovatum.

– Bakgrunden är att säkerställa en lyckosam framtid för Saab, sade Jan Åke Jonsson, Saab Autmobiles vd, på presskonferensen.

Till grund för det ligger den produktplan för Saab som lanserades för tre år sedan och som inkluderar ett färdigställande av en ny 9-5 och vidareutveckling av 9-3.

Jonsson sade också att delar av finansieringen kommer att komma från GM, men att det inte räcker och att Saab behöver stöd från svenska staten i form av lånegarantier.

Det är alltså inte fråga om subventioner som betalas av skattepengar.

Han fick frågan om hur han kan ha en så positiv inställning i den svåra situation som Saab befinner sig i.

– Jag måste se positivt på framtiden, eftersom vi har ett antal nya bilar som nästan är färdigställda och vi behöver kapital för att produktionssätta dem. Sedan har riksdagen beslutat om ett stort stödpaket till bilindustrin och vi förväntar oss att kunna ta del av det, sade han.

Jan Åke Jonsson ville inte svara på vad som kommer att hända med de anställda.

Rekonstruktionsarbetet har precis börjat. Det är svårt att veta just nu. Men sedan, när vi kommit ur rekonstruktionen, är det faktiskt så att planen bygger på utökad produktion här i Trollhättan.

Läs också:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".