Lodjuren ska räknas i länet. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix
Västra Götaland

13 lodjursfamiljer i länet

Nu återstår bara en veckas inventering för att Länsstyrelsen ska kunna konstatera hur många lodjursfamiljer som finns i Västra Götaland.

I dagsläget har man kunnat dokumentera ungefär 13 lofamiljer i länet, men fortfarande saknas uppgifter från flera områden i Dalsland och Bohuslän där vi förr haft lofamiljer.

Hela inventeringsarbetet styrs av särskilda föreskrifter som Naturvårdsverket tagit fram med hjälp av forskare och jägare. Det krävs till exempel minst 3 km detaljerad spårning för att det säkert ska kunna fastställas att det rör sig om en familjegrupp.

Det beror på att djuren gärna går i varandras spår eller går flera varv i samma spårlöpa och därför måste man göra långa spårningar, uppger Robert Andersson som leder inventeringsarbetet.

– När det gäller varg vet vi i dag att det under 2008 föddes valpar i tre av vargreviren, nämligen Bredfjället söder om Uddevalla, Ed-Halden och i Kroppefjällsreviret, säger Nelly Grönberg som också jobbar med rovdjursinventering.

Sedan finns också vargparet som sedan i augusti rört sig i Herrestadsfjällsområdet norr om Uddevalla, men där tiken avlivats med stöd av Naturvårdsverkets beslut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".