Arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin, och näringslivsminister Maud Olofsson håller presskonferens på SAABs fabrik i Trollhättan. FOTO Erik Abel / SCANPIX
SAABS FRAMTID

Få nyheter efter möte med Saab

Maud Olofsson markerade åter sin stenhårda attityd gentemot GM och koncernens besked om att den lämnar Saab åt sitt öde från 2010.
– Jag tänker inte låta GM komma undan så lätt, sade hon vid presskonferensen.

Samtidigt är hon medveten om det moment 22 som uppstått. Om inte GM tar ägaransvar på längre sikt, eller om ingen ny intressent dyker upp, så lär processen att rädda Saab Automobile trampa vatten. Svenska staten tillåter inte företaget att söka lån hos Europeiska investeringsbanken (EIB), så länge ägarbilden är oklar. Detta för att staten inte ska få Saab i knät.

Samtidigt är Maud Olofsson medveten om att tiden är knapp. Den påbörjade rekonstruktionen av Saab Automobile har sin givna agenda, och i slutet av mars lämnar regeringen i USA besked om fordonsindustrin där.

Maud Olofsson hoppades att det skulle finnas svenska intressenter till Saab, men kunde inte utveckla det på fråga från TT.

Hennes statssekreterare Jöran Hägglund utvecklade åter skillnaden mellan Saab Automobiles ansökan till EIB och Volvo Personvagnars.

-Vi vet att Ford vill sälja Volvo, men Ford har samtidigt tagit sitt ägaransvar i Volvo. I GM:s fall är det inte med efter ett visst datum, den 1 januari 2010. Vår kritik i det fallet riktas mot GM och inte mot Saab. GM har inte tagit sitt ägaransvar under många år, sade han.

– Vi har haft ett väldigt bra samtal med Saabledningen, men också med flera anställda på verkstadsgolvet.

Det sade näringsminister Maud Olofsson på en presskonferens i Trollhättan på måndagen, efter hennes och arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorins och statssekreterare Jöran Hägglunds möte med ledningen för bilfabriken under förmiddagen.

Maud Olofsson betonade återigen att ägarfrågan är central i diskussionerna med Saabledningen.

– Skälet är ju att GM har sagt att man släpper Saab 2010.

– Om vi ska ha en chans att vända framåt måste vi ha en ägare att diskutera med, sade hon.

Näringsministern passade också på att berömma de Saab-anställda:

– De anställda är Saabs främsta resurs.

– Det är bra att ha anställda som tror så mycket på Saab.
”Vi förbereder nu en ansökan till Europeiska Globaliseringsfonden”,skriver arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin i ett pressmeddelande.

Fonden förfogar årligen över 500 miljoner euro. Den ska ge stöd för omställning till arbetstagare som blivit arbetslösa till följd av genomgripande förändringar i världshandeln enligt Littorin.

”Vi är medvetna om att fonden inte är en mirakelkur. Men i dagsläget måste vi göra allt för att klara den stora omställning som Västra Götalandsregionen står inför”, skriver Littorin vidare.

I december presenterade regeringen en rad insatser för att stötta den krisdrabbade fordonsindustrin till ett värde av 28 miljarder kronor.

SR Väst/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".