Saabs framtid

Tveksamt att rekonstruera Saab

En toppchef i Ackordscentralen anser att en företagsrekonstruktion av Saab är moraliskt tveksam.

Offentligheten medför att bolagets lobbyister blir de verkliga rekonstruktörerna och slaget om Saab avgörs i medier.

– En rekonstruktör har obefintliga möjligheter att påverka utfallet, och blir bara en liten bricka i ett stort spel, skriver Mikael Kubu, vd för Ackordscentralen i Stockholm, i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

Kubu anser att en rekonstruktion av Saab inte inger juridiska betänkligheter, ”men moraliskt är det tveksamt”. Enligt honom innebär offentligheten kring processen att fokus flyttas från ägaren GM till staten.

– Om rekonstruktionen misslyckas kommer det sannolikt göras gällande att det var svenska statens fel att Saab, som är ett av våra svenskaste och starkaste varumärken, försattes i konkurs och många tusen människor förlorade jobbet, skriver han i SvD.

Mikael Kubu anser att politiska ”oppositionen vädrar morgonluft och har allierat sig med GM i Saabs kamp efter statliga medel”.

– Saabs överlevnad på kort sikt kan mycket väl hänga på opinionen och mediers vinkling av problematiken, skriver han.

Kubu befarar också att på grund av offentligheten ”finns också en påtaglig risk att den verksamhet som tidigare gått dåligt går ännu sämre under rekonstruktionen”.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".