1 av 3
Mattias Lind. Foto: Charlotte Andersson/SR.
2 av 3
Mattias Lind trivs i Fengersfors. Foto: SR Väst.
3 av 3
Bild: Julian Red.
Näringsliv

Fengersfors passar kläddesigner

I Fengersfors huserar klädmärket Julian Red som säljs runtom i världen. Delägarna Mattias Lind och Anna Bandgren valde den lilla orten framför Göteborg för att få lugnet och större lokaler. Men nu hotar lågkonjunkturen, som slår också mot modebranschen.

Internationellt mode kommer bland annat från Fengersfors utanför Åmål. Två unga designers flyttade från Göteborg till landet för att starta klädmärket Julian Red.

– För oss kändes det viktigt att komma ifrån det intensiva informationsflödet i en storstad, att få en möjlighet att välja det vi vill ta del utav och bygga upp en större plats för oss själva att skapa våra intryck, säger Mattias Nilsson, en av de två delägarna.

Han startade med jeansdesign och 2003 kom den första kollektionen. Nu finns det både dam- och herrkläder, skor och väskor.

För Mattias Lind och hans sambo Anna Bandgren har det handlat om att arbeta med design som ett konstnärligt uttryck. Men det handlar också om att få lönsamhet på företaget.

Under några år har kläderna sålts med vinst, men nu kommer lågkonjukturen och den slår hårt. Kunderna söker sig mer till lågprissortimentet, vilket medför att butiker får slå igen och det är svårt att sälja till exempel jeans som ligger i 1 500-kronors klassen.

Mattias Lind räknar dock med att klädmärket Julian Red ska överleva, bland annat på grund av en webbshop.

– Det kommer bli en förändring i  modebranschen, Många kommer slås ut och det kommer vara en period när många letar nya vägar för att visa sig, säger Mattias Lind.

Charlotte Andersson
charlotte.andersson@sr.se
0532-158 80

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".