Mona Sahlin var en av dem som tågade. Foto: Adam Ihse/Scanpix
Trollhättan

Tusentals tågade för Saab

I Trollhättan anordnades på torsdagskvällen en manifestation till stöd för Saab automobil. Enligt arrangörerna inom arbetarrörelsen lockade manifestationen 3 000 personer.

Två av dem som slöt upp i manifestationen var Annelie Nilsson och Salam al-Sargani.

– Jag vill visa att jag är på Saabs sida, vi vill rädda Saab och jobben. Det är viktigt för alla som bor här, säger Salam al-Sargani.

– Det handlar både om vår egen sysselsättning och våra barns sysselsättning, så det är jätteviktigt, säger  Annelie Nilsson.

Facklorna flammade och slagorden ekade mellan husväggarna i centrala Trollhättan när demonstrationståget drog fram genom stan.

Det var tydligt, både genom alla plakat och genom de olika talen som hölls att även om den här manifestationen, som enligt arrangörerna var till stöd för Saab, och att kampen bedrivs främst mot den sittande regeringen med näringsminister Maud Olofsson.

En av talarna var metalls förbundsordförande Stefan Löfvén.

– Vi kräver att Sveriges regering tar ansvar för Saab, svensk fordonsindustri, för den svenska ekonomin och för svensk välfärd. Gör som övriga regeringar, bevilja också Saab de här kreditgarantierna, allt annat är verkligen oansvarigt och det är att slänga bort skattebetalarnas pengar att inte göra det, sa han i sitt tal.

Och Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin var också på plats i Trollhättan i kväll och hon var mycket upprörd över regeringens agerande som, enligt henne, höll på att sänka Saab.

– I den mycket, mycket svåra arbetsmarkandssituation som Sverige är inne i nu så är det för mig obegripligt att regeringen inte gör mer aktivt för att rädda det som är en sådan stor motor, inte bara för Saab utan för hela den svenska industrin. Så det är klart att jag är upprörd, både som oppositionsledare och socialdemokrat, säger hon.

Jan Andersson
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".