Bilindustrin

Norsk elbil het i Sverige

Elbilen Think från Norge är het i Sverige just nu. Och en av frågorna är var den ska tillverkas i framtiden – kanske i Trollhättan?

Elbilen Think blev typgodkänd i Sverige i januari och sedan är det tänkt att den ska rulla ut till tolv olika elbilsprojekt runtom i landet. Det är svenska Power Circle, ett samarbete mellan tunga aktörer inom elkraftsbranschen, som ligger bakom det.

Bland annat är två elbilar levererade till hovstallet i Stockholm, det vill säga till kungen och drottningen.

Intresset är så stort från svenska intressenter så att det finns diskussioner om en svensk etablering, men dit är det långt.

Företaget Think har ont om pengar och produktionen står stilla. I januari så sköt ägarna till 40 miljoner norska kronor för att få igång delar av arbetet men det behövs 280 miljoner till.

Ett amerikanskt elbatteribolag som är en delägare, är redo att satsa mycket på företaget. Och då finns spekulationer om produktionen ska flyttas till USA.

I ett uttalande från företagets vd Richard Canny på fredagen säger han att företaget Think diskuterar med mängder av olika partners och med flera länders regeringar om elbilens framtid.

Canny säger också att det är konfidentiella diskussioner som företaget inte vill kommentera.

Charlotte Andersson
charlotte.andersson@sr.se
0532-158 80

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".