Saabs framtid

Saab har löst tullproblemen

Saab Automobile har löst knuten med Tullverket, som sedan en vecka stoppat all införsel av gods från länder utanför EU. Orsaken till införselstoppet var att Saab i och med rekonstruktionen blev av med sina krediter till tullen.

På fredagen blev ett avtal klart mellan Saab och tullombudet Tullxperten som tar hand om förtullningen av varorna till Saab.

David Ekström, vd för Tullxperten, säger till Sveriges Radio Väst, att avtalet gäller endast nya leveranser till fabriken.

För det gods som däremot redan finns i lager i Sverige, men som inte ännu är förtullat, är frågan inte löst ännu. Att det godset, bland annat reservdelar, är låst just nu ska dock inte störa produktionen och man jobbar nu för att hitta en lösning.

– Det har hög prioritet, säger Gunilla Gustavs på Saabs produktkommunikation till Sveriges Radio Väst.

Under fredagen var det ett sedan tidigare planerat produktionsstopp i Trollhättefabriken. På måndag ska det byggas bilar igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".