Förbud mot toatömning till havs

Enligt ett förslag till riksdagen ska det bli förbjudet för fritidsbåtar att släppa ut toalettavfall i havet. Detta innebär att gästhamnar och marinor kommer vara tvungna att skaffa sugtömningsanläggningar och fler toaletter.

Enligt ett förslag till riksdagen ska det bli förbjudet för fritidsbåtar att släppa ut bli tvungna att skaffa sugtömningsanläggningar och fler toaletter. Lars Zachrisson, som arrenderat och sköter om Ulvesunds Båtvarv i Ljungkile är positivt inställd till det nya förslaget.

Förslaget om förbud mot toalettavfallsutsläpp kommer gälla alla svenska hav, men är skrivet främst i åtanke av miljöproblemen i Östersjön och Västerhavet.

Lars Zachrisson, som arrenderat och sköter om Ulvesunds Båtvarv i Ljungkile, är positiv till det nya förslaget.

– Det är ju väldigt bra miljömässigt sett, men det måste göras på ett vettigt sätt rent ekonomiskt, men får man bidrag för att sätta in nya tankar är det positivt. Måste man stå för hela kostnaden själv tror jag att det är många, både marinaägare och fritidsbåtsägare som kommer bli upprörda, säger Lars Zachrisson.

Den 17 mars förväntas förslaget – som för tillfället ligger under behandling av Miljödepartementet – bli klart och presenteras för riksdagen.

Lars Zachrisson är inte orolig för att behöva göra några akuta ombyggnationer av sin hamn.

– I vårt fall är det inte så många båtar som lägger till här som är tillräckligt stora för att ens ha en toalett med avfallstank. Förra året skulle jag tippa på att det var ungefär tre av 150 båtar som var såpass stora. Men det är klart, blir det krav på att alla båtar ska ha toalett med avfallstank så måste de ju kunna tömma dem med, säger han.

Erik Ståhlberg
0522-67 00 25

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".