Saabs framtid

Kineser "intresserade" av Saab

Flera tänkbara köpare har visat intresse för att köpa Saab, uppger amerikanska källor för nyhetsbyrån Reuters. Bland de intresserade finns de kinesiska biltillverkarna Geely och Dongfeng.

Två kinesiska biljättar utpekas som möjliga köpare av Saab, uppger källor i USA med direktinsyn i försäljningsprocessen.

De utpekade kinesiska bolagen är Geely Automobile och Dongfeng Motor Group.

Geely är dessutom det företag som, enligt affärstidningen Wall Street Journal i måndags, är intresserat av Volvo. Ett kinesiskt Volvobud kan komma redan om en vecka, skrev tidningen.

Saabs ägare General Motors väntas har preliminära finansiärer klara för sin svenska biltillverkare om några veckor, uppger USA-källorna.

Flera företag ska ha visat intresse för varumärket Saab och GM kan öppna för budgivning så snart finansiellt informationsmaterial gjorts tillgängligt åt de intresserade.

Om Saab inte hittar en ny ägare och rekonstruktionen misslyckas återstår bara konkurs, det sa GM:s näst högste chef Fritz Henderson vid en pressträff på bilalongen i Genève på tisdagen.

Men om Saabs försätts i konkurs hotas General Motors av en stor skadeståndssmäll.

Av alla Saabförsäljare runt om i världen har nämligen nästan alla kontrakt direkt med GM, och vid en Saabkonkurs skulle de kunna kräva skadestånd av den amerikanska biljätten, skriver Dagens industri.

Samtidigt fortsätter Saab och Volvo att sälja uselt i USA.

De svenska märkena är bland de sämre i februarisiffrorna, som innebär ett minus på 48 procent för Volvos ägare Ford och minus 53 procent för Saabägaren GM.

Saabs minus var 59 procent. Volvo minus var 55 procent vilket är en jumboplats inom Ford.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".