Miss med skyddad identitet

Skatteverket har av misstag lämnat ut personbevis för människor med skyddade uppgifter till personer som inte skulle haft tillgång till dem

Skatteverket har av misstag lämnat ut personbevis för människor med skyddade uppgifter till personer som inte skulle haft tillgång till dem.

Felet hade kunnat få allvarliga konsekvenser för de berörda om uppgifterna hamnat i fel händer.

– Skatteverket har varit i kontakt med samtliga som berörts och kontrollerat hotbilden. Man har också vidtagit de skyddsåtgärder som behövts, det säger Skatteverkets säkerhetschef Anders Kylesten till TT.

Av Sveriges nio miljoner invånare har cirka 11 000 personer skyddade uppgifter i folkbokföringen.

Sekretessmarkering är den lägsta av tre skyddsåtgärder. Personer med de högre säkerhetsnivåerna, kvarskrivning och fingerade personuppgifter, har över huvud taget inte berörts av felet, enligt Skatteverket.

Felet uppstod i samband med en uppgradering av mjukvaran i folkbokföringssystemet. Det tekniska felet är nu åtgärdat och inga utöver de tio berörs, enligt Skatteverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".