Vård och omsorg

Facket räknade med riskanalys

Arbetsgivaren gjorde aldrig någon riskanalys över hur personalens arbetsmiljö påverkas av en omorganisation, något som facket tog för givet.

Det är en arbetsgivares skyldighet att se över hur personalens arbetsmiljö påverkas av en omorganisation.

Därför tog fackförbunden för givet att det gjordes en sådan översyn innan akutverksamhet flyttade från Uddevalla sjukhus till Näl. Men så var inte fallet.

Därför tog fackförbunden för givet att det gjordes en sådan översyn innan akutverksamhet flyttade från Uddevalla sjukhus till Näl. Men så var inte fallet.

Utifrån så som systematiskt arbetsmiljöarbete fungerar så antog vi att man självklart gjorde en riskanalys för personalen, säger Vårdförbundets representant på Näl Haide Gårdlind Mellgren.

Men arbetsgivaren, alltså ledningen på akutavdelningen, gjorde aldrig någon bedömning över riskerna i och med flytten av medicin- och kirurgavdelningen från Uddevalla sjukhus till Näl i Trollhättan. Fackförbunden är i efterhand självkritiska.

Nu så här i efterhand så borde ju vi ha varit jättetydliga självklart, säger Haide Gårdlind Mellgren.

Efter flytten har det blivit uppenbart att personalen på akuten på Näl fått dra ett oerhört tungt lass.

I och med att det kommit in fler patienter än beräknat och att patienter blivit kvar på akuten längre tid än nödvändigt i väntan på en vårdplats på avdelningarna, har personalen inte hunnit med sitt arbete.

När deras arbetssituation förvärrades insåg ledningen, efter påtryckning från fackförbunden, att de var tvungna att gå in med stöd. Stödet kom i form av extra personal och fler vårdplatser.

Det har hjälpt till viss del, säger Haide Gårdlind Mellgren.

Men fackförbunden vill ändå att ledningen ser över arbetsmiljön och kräver därför att ledningen gör den riskanalys som egentligen skulle ha gjorts innan flytten.

– Vi har krävt en riskanalys i nuläget och se hur det ser ut i personalsynpunkt. Då kan vi se vad som händer utifrån den förändringsprocess som har påbörjats och som kommer att fortsätta, säger Haide Gårdlind Mellgren.

Läs också:

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".