Det tar 16 minuter att köra från Uddevalla till Näl, menar ambulansförare. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.
Vård och omsorg

Begreppsförvirring om ambulanstid i NU-sjukvården

Fler patienter från Bohuslän får åka längre sträckor och längre tid i ambulans. Det är en konsekvens av flytten av akutmottagningen från Uddevalla sjukhus till Näl i Trollhättan.

Enligt NU-sjukvårdens ledning är mertiden i medeltal cirka 10 minuter. Den tiden har ifrågasatts av flera ambulansförare, som menar att ambulanstransporttiderna förlängts mer än så.

En av dem är ambulanssjuksköterskan Göran Berggren, som pekar på att bara körtiden med blåsljus och sirener mellan centrala Uddevalla och Näl är minst 16 minuter. Fortare går inte att köra.

I diskussionen om ambulansers transporttider förekommer olika begrepp som ledtid, körtid och utryckningstid. Det tycks råda en viss begreppsförvirring och tolkningssvårigheter kring vad som är den riktiga bilden.

Chefläkare Ulf Almqvist vid NU-sjukvården säger till Sveriges Radio Väst att det är som att jämföra äpplen med päron. Men tillägger också att fakta inte analyserats till alla delar.

Jan Gustafsson
jan.gustafsson@sr.se
0522-67 00 53

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".