Krismöte inom NU-sjukvården

Under fredagen har ledningen för NU-sjukvården suttit i krismöte sen det stod klart under torsdagen att resultatet för sjukvården i norra Bohuslän och norra Älvsborg, den så kallade NU-sjukvården, beräknas bli 40 miljoner kronor sämre än väntat. Så sent som i september beräknade sjukhusledningen att underskottet 2001 skulle bli 16 miljoner.
Men när de högsta politikerna mötte sjukhusledningen på torsdagen, kom helt oväntat beskedet att resultatet försämrats med 40 miljoner kronor på en månad. -Om det hade varit ett privat företag, hade personer fått lämna företaget om något sådant här hade hänt. Det säger Per-Olov Blom (c), ordförande för sjukvården i norra Bohuslän och norra Älvsborg, till Sveriges Radio Väst. Det är flera orsaker till försämringen. *Löneökningarna för personalen blev större än beräknat. Totalt handlar det om personalkostnader på ungefär 10 miljoner utöver budgeten. *En uppdelning av specialisttandvård och käkkirurgi mellan primärvård och den så kallade NU-sjukvården har kostat tio till tolv miljoner som inte funnits med i beräkningarna. *Bemanningsföretag som anlitats för att täcka vakanser som finns bland läkarna, har kostat mer än beräknat, totalt sju miljoner kronor. *Material som används i vården har kostat tre miljoner mer. Mycket av det material som köps, kommer från USA, och den svenska kronans värde har varit betydligt sämre än för ett år sen när 2001 års budget beslutades. *Semesterlöneskulden har stigit med två miljoner extra på grund av att personal inte tagit ut semesterdagar som förväntats. Totalt blir det som räknats upp ca. 35 miljoner kronor. Ytterligare undersökningar pågår under helgen inom ledningen för den så kallade NU-sjukvården för att ta reda på vilka kliniker resten av underskottet kommer ifrån. På måndag eftermiddag har den politiska ledningen kallat till krismöte med samtliga verksamhetschefer för att besluta om neddragningar och för att i detalj få reda på ekonomin för varje enskild klinik och verksamhetsområde. Chefen för den så kallade NU-sjukvården, Pergöran Ekeroos, sade till Sveriges Radio Väst på fredagen att sannolikt får NU-sjukvården dras med underskottet under två år, ca. 25 miljoner varje år de nästkommande åren, vilket innebär att verksamheter kommer att dras ned. Ekeroos anser dock att patienterna inte ska drabbas av neddragningarna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".