Bengtsfors diskuterar skattehöjning

Bengtsfors är en av de kommuner där det kan bli tal om skattehöjning nästa år, på grund av att skatteunderlaget sjunker kraftigt. Enligt beräkningar skulle Bengtsfors få 14 miljoner mindre i skattintäkter jämfört med i år.

Både skattehöjningar och neddragna verksamheter kan bli aktuella ute i kommunerna nästa år när ekonomin börjar kärva.

På grund av läget i Bengtsfors tycker kommunalrådet Per Eriksson (S) att det är dags att diskutera en höjning av skatten.

– Det är nog en kombination som vi får göra, med organisationsförändringar och skattehöjning. Det är inget jag med lätthet går ut och säger men ska vi ha en god verksamhet måste vi få in mer pengar, säger Per Eriksson.

Förra året gick socialnämnden i Bengtsfors kommun minus med 10 miljoner kronor jämfört med budget och sedan dess har skatteprognoserna trillat in som visar många miljoner mindre än vad den lilla kommunen räknat med.

Också i de övriga dalsländska kommunerna blir ekonomin kärvare än beräknat och redan nu diskuteras olika sätt att dra ner på verksamheter och möjligheten att säga upp personal.

Dals-Eds kommun säger dock absolut nej till skattehöjning. Men personalminskningar blir det nog, som i Bengtsfors.

– Vi ligger stilla i befolkningsmängd, men däremot minskar antalet elever i skolan och utifrån det anpassar man verksamheten och det innebär att man får dra ner på lärare till exempel, säger Bengtsfors kommunalråd Per Eriksson.

Charlotte Andersson
charlotte.andersson@sr.se
0532-158 80

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".