Solweig Adolfsson hoppas på ännu fler danska besökare i sommar. Foto: Birgitta Andersson/SR Väst.
Strömstad

Fler danskar turistar i Bohuslän

Danska turister hittar allt oftare till Bohuslän och den svaga svenska kronan gör att de gärna spenderar sina semesterpengar här.
– Välkommen hit, säger turistchefen i Strömstad, Solweig Adolfsson.

Förra sommaren ökade antalet danskar som besökte Strömstad med 16 procent.

– Jag tror att de upptäckt Bohuslän och vi har varit nere i Danmark på båtmässan, och då visade det sig att många danskar seglat till Bohuskusten och det har de gjort i många år, säger Solweig Adolfsson.

Men nu kommer danskarna också med bil. Även nu på vintern märks danskarna mer än förr i norra Bohuslän, där de gärna övernattar på väg till skidsemestern i Norge.

Och innan de åker över gränsen bunkrar de billig mat på Nordby. En dansk hundralapp står ju i över 150 svenska kronor, så de får mycket för pengarna

– Med den danska kronan nu så har de all anledning att ta sig uppåt, säger Solweig Adolfsson, som tror att antalet danska turister kommer att öka ännu mer i sommar.

Just nu har också Västsvenska turistrådet och Visit Sweden en kampanj på webben som ska ge danskarna en positiv Sverigebild och locka ännu fler att komma hit.

Birgitta Andersson
birgitta.andersson@sr.se
0522-67 00 57

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".