Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
1 av 2
750 anställda på Saab i Trollhättan riskerar att förlora jobbet. Foto: Erik Abel/Scanpix.
2 av 2
Jan Åke Jonsson.
Saabs framtid

Saab varslar 750

Saab Automobile varslar 750 anställda i Trollhättan om uppsägning. Det handlar om 650 kollektivanställda och 100 tjänstemän.

Saab har tidigare klarat sig utan att varsla under den pågående krisen. Kvällsskiftet lades ner i december, vilket gjorde att runt 350 blev övertaliga. Sedan dess har försäljningen fortsatt att rasa kraftigt.

– Vi har haft en övertalighet under en längre period som vi har hanterat internt. Nu när vi går in i reorganisationen så måste vi anpassa produktionen i förhållande till den efterfrågan vi ser på marknaden, säger Saabs vd Jan Åke Jonsson.

I januari minskade Saabs försäljning i Sverige med nästan 64 procent jämfört med samma period året innan.

– Försäljningen är trög eftersom marknaden är trög, säger Jan Åke Jonsson.

På frågan om det kan bli aktuellt med fel varsel svarar han varken ja eller nej.

– Nu tar vi en dag i taget och genomför de förändringar som vi har. Vi har lagt en produktionsplan som vi tror ska vara den produktionsplan som vi framför allt behöver under rekonstruktionsarbetet. Sedan får vi se dag för dag hur det utvecklar sig.

Kan det komma andra åtgärder för att få ner kostnaderna i fabriken när det gäller de anställda?

– Vi jobbar med försiktighetsprincipen när det gäller alla våra kostnader, och det kommer vi fortsätta med under hela rekonstruktionsarbetet, så exakt vad framtiden kommer utvisa är för tidigt att säga, säger Saabs vd.

Om det kan bli tal om sänkta löner vill han inte säga idag.

Fakta: Saab Automobile

På fabriksgolvet i Trollhättan jobbar cirka 1 650 personer enligt Saabs informationsavdelning.

Hela företaget har drygt 4 000 anställda. Då ingår utvecklings- och designcentrumet i Pixbo utanför Göteborg, lagret i Nyköping och kontor i Stockholm.

Sedan 1990 har antalet anställda minskat från cirka 7 800.

Det senaste året har det gjorts flera neddragningar genom frivilliga uppgörelser med avtalspaket. Det har inneburit att flera hundra har slutat.

(TT)

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".