Saabs framtid

IF Metall kritiserar regeringen

IF Metalls ordförande Stefan Löfven säger att varslet på Saab är en direkt följd av att regeringen vägrar garantera lån så att Saab, likt andra europeiska biltillverkare, får del av Europeiska investeringsbankens lån.

Enligt fackordföranden har regeringen förklarat frånvaron av statliga lånegarantier med att man ”inte vill slösa med skattebetalarnas pengar”.

– Men de hade inte behövt betala ut en krona. Det hade räckt att garantera lån, så hade Saab kunnat få lån direkt från EIB, säger han till TT.

– Vad som nu händer är att de varslade kommer att få del av en statlig lönegaranti, då företaget är i rekonstruktion. Nu börjar slösandet med skattebetalarnas pengar, tillägger han.

Stefan Löfven menar att regeringens egen analys av Saab Automobiles affärsplan, som tar hänsyn till finansieringskostnader, visar att bolaget skulle kunna gå med vinst om fyra år.

– Om man vet det och garanterar lån nu kan man vara förvissad om att det inte kommer att kosta skattebetalarna en enda krona, säger han till TT.

Han tycker även att regeringen medverkat till Saabs akuta kris genom att ”prata ned” företaget.

– De säger att Saab tillverkar bilar som ingen vill köpa. Då pratat man ned sin egen industri. Nu ser vi resultatet av det.

Samtidigt tycker Stefan Löfven att det är för tidigt att kasta in handduken.

– Regeringen ska garantera lånen så att även eventuella köpare ser att det finns en affärsplan, med lån, finansiering och garantier. Så att företaget får arbetsro och kan fullfölja affärsplanen och ta fram de nya modellerna som finns i affärsplanen.

Han anser att regeringen utöver de 4 000 svenska Saab-jobben sätter ytterligare 8 000 arbetstillfällen hos Sverigebaserade underleverantörer på spel.

– Vi är uppe i 12 000 -13 000 människor. Det kommer att kosta miljarder kronor för staten.

(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".