Maud Olofsson hoppas Saab hittar en ny ägare. Foto: Erik Abel/Scanpix.
Saabs framtid

"Varslet var ofrånkomligt"

Storvarslet på Saab var ofrånkomligt anser näringsminister Maud Olofsson (C).
– Saab är ju inne i en rekonstruktionsprocess och det måste GM och Saab själva ta ansvar för. Det är klart att en minskad produktion leder också till att man måste varsla. Det är ju alldeles givet, säger hon till TT.

Olofsson hoppas att Saab nu ökar ansträngningarna att hitta en ny ägare till bolaget.

– GM har ju sagt att de tänker ta sin hand från Saab, så det måste till en ny ägare. En ny ägare som tror på affärsplanen, som är beredd att gå in med resurser och som kan investera det som krävs framöver. Då kan man ju också få möjligheter att få EIB-lån. Men det är ju först när det är ett solvent företag som det är möjligt, säger Olofsson.

Får Trollhättan något extra statligt stöd efter varslet på Saab?

– Vi gör ju en massa insatser när det gäller arbetsmarknadspolitiken, när det gäller innovationssatsningar och när det gäller lån till olika delar. Men det är ju inte bara för olika orter utan det gör vi generellt i hela Sverige därför att situationen är så pass allvarlig som den är.

(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".