Statliga garantier kanske inte räcker för att EIB ska bevilja Saab pengar. Foto: Erik Abel/Scanpix.
Saabs framtid

Osäkert om Saab får EIB-lån

Den svenska fordonsindustrin har beviljats lån i miljardklassen de senaste dagarna. Men Saabs ansökan till den Europeiska Investeringsbanken, EIB, har inte behandlats än.

Det är inte ens säkert att statliga garantier räcker för att EIB skall säga ja till ett Saablån.

Lastbilstillverkarna Scania och Volvo har fått låna 400 miljoner euro var av EIB och är så kreditvärdiga att de inte ens behöver statliga garantier.

Volvo Personvagnar får 200 miljoner euro så fort förhandlingarna mellan Riksgälden och företaget om statliga garantier är klara.

Lastbilstillverkarna Scania och AB Volvo får låna 400 miljoner euro vardera i lån av EIB och är så kreditvärdiga att de inte ens behöver statliga garantier. Volvo Personvagnar får 200 miljoner euro så fort förhandlingarna mellan riksgälden och företaget om statliga garantier är klara.

Men ansökan från Saab Automobile har inte ens behandlats.

– När det gäller Saab så kommer vi att kräva en statsgaranti, men vi vill också se en långsiktig industriell lösning för Saab. I och med att deras ägare General Motors har så låg kreditvärdighet kan inte EIB låna ut pengar utan garantier, säger Mats Gunnarsson, rådgivare på EIB.

Saab och EIB har fört diskussioner.

– Vi har fått material från Saab om de projekt som de vill ha hjälp med att finansiera och vi har fört diskussioner om det. Men vi har inte tagit det vidare eftersom situationen när det gäller Saab är så oklar.

Att regeringen skulle ställa ut en garanti för Saab om inte EIB tror på företagets affärsplan är osannolikt. Men inte ens en statlig lånegaranti är en garanti för att EIB säger ja till lån.

– En förutsättning för EIB-lån är att själva investeringen skall vara överensstämmande med EU:s prioriteringar, alltså forskning och utveckling av bränslesnåla bilar. Men så måste det också finnas en ekonomisk och finansiell hållbarhet i projektet och i företaget också. Gör vi den bedömningen att det inte finns det lånar vi inte ut pengar även om det finns statliga garantier, säger Mats Gunnarsson.

Bosse Adriansson
bo.adriansson@sr.se
0522-67 00 55

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".