Norske Skog Saugbrugs i Halden behöver nyanställa. Foto: Berit Roald/Scanpix.
Arbetsmarknad

Svenskar vill ha norska jobb

Det är stor efterfrågan på norska jobb nära den svenska gränsen. Pappersbruket i Halden, Norske Skog Saugbrugs, hade 15 lediga tjänster i början av året och fick 600 ansökningar, många av dem är från svenskar.

De svenska ansökningarna kommer från personer som jobbat inom fordonsindustrin och dessutom är det många som nu arbetar på Håfreströms bruk, som söker jobb på det norska pappersbruket.

Personal- och organisationschef Bernt Christian Berntsen säger till Sveriges Radio Väst, att företaget prioriterar att anställa de som bor i Haldentrakten, trots det redan är en svensk anställd.

– Vi har fått många samtal från förtvivlade människor så vi har förstått att det har hänt mycket i Sverige som inte är bra när det gäller arbete. De som ringer frågar om företaget kan ordna lägenheter, om det finns jobb till makan och om hur skolorna är. Det är många som verkar kunna flytta till Halden, säger Bernt Christian Berntsen.

Charlotte Andersson
charlotte.andersson@sr.se
0532-158 80

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".