Kent Johansson (här på företagsbesök i Åmål) vill satsa på utbildning. Foto: Charlotte Andersson/SR.
Arbetsmarknad

Regionråd orolig för ny varselvåg

Regionrådet Kent Johansson är orolig för att Saabs varsel om uppsägning av 750 personer ska vara början på en ny varselvåg.

Kent Johansson, som är en av regeringens samordningsmän i Västra Götaland, arbetar hårt för att staten ska finansiera en utbildning för de som kan förlora jobben.

– Vi har överläggningar med både kommuner och företrädare för näringsliv och fackliga organisationer där vi nu så tydligt som möjligt försöker förmedla till regeringens företrädare att vi är i en allvarlig situation och riskerar en andra varselvåg, säger Kent Johansson.

Han arbetar för att få fram en utbildning för industriarbetare, som ska kunna läsa till en formell gymnasiebehörighet när de fortfarande är anställda. Hos till exempel Volvo i Skövde saknar 65 procent av arbetarna formell behörighet.

Men då krävs det en ordentlig studieekonomi för att det ska bli intressant. Kent Johanssons förhoppning är att de industriarbetare som i så fall studerar ska få en bättre ersättning än vanligt CSN-lån.

– Jag tycker att samhället, staten, måste fundera igenom hur man kan ha en rimligare och bättre studiefinansiering.

Charlotte Andersson
charlotte.andersson@sr.se
0532-158 80

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".