Saabs framtid

GM-chefer mötte EU-ministrar

I Bryssel mötte höga GM-chefer irriterade ministrar från EU-länder som berörs av biljättens kris.

På fredagskvällen kom General Motors näst högste chef Fritz Henderson till Bryssel i sällskap med Europachefen Carl-Peter Forster, som också är ordförande i Saab Automobile. De båda cheferna var inkallade av EU:s industrikommissionär Günter Verheugen som vill se samordnade insatser från EU-länderna, utan att de vare sig spelar ut varandra eller spelas ut av GM. Även ministrar från tio EU-länder deltog i mötet, som inte gav några konkreta resultat.

Men det blev ett tillfälle att rensa luften, eftersom flera EU-länder har uttryckt irritation över GM-ledningen, inte minst den svenska. -Det var en öppenhjärtig diskussion som det brukar heta på diplomatspråk, säger Jöran Hägglund, statssekreterare hos näringsminister Maud Olofsson (C).

– Det måste vara ett oerhört pressat läge att springa till en sådan här församling och tigga om pengar, det kan aldrig vara kul.

Inget statsstödsrace

Om inget annat, så konstaterade EU-länderna återigen att statsstödsrace måste undvikas.

– Alla är överens om att det går inte att tro att man räddar jobb på ett ställe bara genom att skyffla in en massa statsstöd utan här måste vi agera samlat, säger Hägglund.

Tidigare på dagen uppgav han att det finns intressenter till Saab - och när ägarfrågan väl löst sig långsiktigt kan staten kanske också prata garantier.

En långsiktig ägarlösning är ett absolut krav för att Saab ska kunna få lån från Europeiska investeringsbanken (EIB).

PV-garantier dröjer

I torsdags godkände EIB lån till bilindustrin på totalt tre miljarder euro. Där ingick ett lån till Volvo PV på 200 miljoner euro, vid sidan av lån till bland andra Volvo AB och Scania. Lånen till Volvo AB och Scania gavs utan statliga garantier, men för Volvo Personvagnar vill EIB ha garantier.

Enligt Hägglund återstår bara detaljer i förhandlingarna med Riksgälden.

Magnus Thor, avdelningschef på Riksgälden, säger till TT att förhandlingarna är positiva men inte kommer att slutföras under helgen.

Först när Riksgälden satt punkt för samtalen med Ford-ägda Volvo PV kan regeringen fatta beslut och ta med sig frågan om garantierna till Bryssel. Eftersom kontakter skett parallellt med EU-kommissionen väntar sig Hägglund ett snabbt godkännande där.

/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".