Kristallhotell ska rädda Glasriket

Ett nytt glashotell i Kosta i Småland ska blåsa på intresset för det svenska glaset. Och kanske rädda den hårt drabbade glasindustrin.

Det har gått uselt för glaskoncernen Orrefors Kosta Boda under den senaste tiden. Efterfrågan i USA har domnat bort och bolaget har i det närmaste halverat sin arbetsstyrka till drygt 300 personer under det senaste året. Men samtidigt har bolagets vd Torsten Jansson vågat sig på ett dyrt och offensivt inspel.

I slutet av juni invigs ett nytt lyxigt glashotell för 200 miljoner kronor i Kosta i Småland. Över hundra rum och proppfullt av glaskonst.

Ska höja intresset

Den nya satsningen får naturligtvis gärna gå med rejäl vinst. Men det räcker om hotellet går runt, för huvudtanken är att det ska höja intresset för svensk glaskonst.

– Det blir ett världsunikt, ja kristallhotell, kan man nog säga. Och den stora biten är att det ska hjälpa till att marknadsföra glaset. Det här hotellet är oerhört viktigt för Orrefors Kosta Bodas framtid, säger vd Torsten Jansson.

Bolagets usla finanser hänger framför allt ihop med att den amerikanska marknaden har klappat ihop i finanskrisens spår. Men konkurrenterna har drabbats ännu hårdare.

– Det är USA som har sänkt oss. Men vår största konkurrent i USA, Waterford, gick till och med i konkurs i början av året, säger Jansson.

På kort sikt kan det vara ett problem för det svenska glasföretaget, om stora varulager kommer ut på marknaden. Men samtidigt betyder det att affärsmöjligheterna förbättras i USA. Men ännu ser Jansson inga tecken på återhämtning i USA.

Ingen nedläggning hotar

Men samtidigt har Orrefors Kosta Boda redan gjort de tunga personalnedskärningarna. Om inte läget förvärras ytterligare kan företaget stabilisera sig och kanske rentav börja nyanställa när konjunkturen vänder uppåt igen.

– Vi har genomfört det vi skulle genomföra, och fortsätter vi sälja på nuvarande nivå tror jag att vi kan börja nyanställa inom två år, säger Jansson som också bedömer att det inte kommer att behövas några nya varsel.

Inget av de fyra bruken Kosta, Boda, Orrefors och Åfors som ingår i koncernen är heller i riskzonen för en nedläggning, enligt Jansson.

Sten Gustafsson/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".