Utbildning

Högskolan Väst toppar ranking

Högskolan Väst ligger på andra plats i årets högskoleranking när det gäller studenternas chans att få jobb inom området data- och elektroteknik. Det framgår av Svenskt Näringslivs kvalitetsmätning av landets högskolor.

Man har jämfört högskolorna när det gäller bäst samverkan, störst chans till jobb, högst lön, mest kvalificerade jobb och bäst internationellt utbyte.

Högst lön får den som genomgått en avancerad utbildning i företagsekonomi i Stockholm.

Närheten mellan högskoleutbildning och näringsliv påverkar tydligt såväl förväntat löneläge som tid till första anställning. En god samverkan skapar konkurrenskraftiga studenter. Detta visar årets högskoleranking som i dag offentliggjordes av Svenskt Näringsliv.

Studenter som examinerats från utbildningar med god samverkan får i större utsträckning jobb och i snitt 1 056 kronor mer i lönekuvertet varje månad.

Dessutom får de oftare relevanta och kvalificerade jobb, säger Mikaela Almerud, utbildningspolitisk expert på Svenskt Näringsliv.

Undersökningar visar att utsikterna till jobb är en av de i särklass viktigaste faktorerna vid val av högskoleutbildning. Därför är det anmärkningsvärt att etablering bland examinerade inte oftare används som ett kvalitetsmått på utbildningar.

Läs mer om .

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista