Fängelse för den ene mannen i vägpiratmålet

Idag kom den uppmärksammade vägpiratdomen i Uddevalla Tingsrätt. De två männen, en 35-åring från Göteborg och en 40-åring från Borås, dömdes till sex månaders fängelse respektive samhällstjänst, för bland annat grov stöld.
Det var i början av juli som ett danskt par övernattade i sin skåpbil på en rastplats i Håby, längs med E6:an strax norr om Munkedal. Kvinnan vaknade under natten av att hon hörde steg utanför bilen och hon såg hur den ena bildörren öppnades. Hon gick upp men kunde inte se någon utanför bilen. Det gjorde däremot en polisman som låg och spanade stax intill rastplatsen och han lyckades filma de båda gärningsmännen när de försökte bryta sig in i den parkerade skåpbilen. Han ropade på förstärking och de två männen kunde senare gripas. Försvaret argumenterade för att det inte kunde handla om grov stöld eftersom paret sov i en skåpbil, vilket inte kan betraktas som bostad. Men rätten valde att gå på åklagarens linje, alltså att en bil som används för tillfälliga övernattningar visst kan räknas som bostad, och särskilt om den under semestertider står uppställd på en rastplats som används av andra husvagnar och husbilar. Trots att polisen filmade brottet är det omöjligt att avgöra VEM av de båda männen som bröt upp dörren till skåpbilen, och de båda mänen nekar till brott. Rätten anser ändå att männen uppförde sig som om de hade planerat och utfört brottet tillsammans och i samförstånd.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".