Susanne Langton deltog i studien som ska förkorta förlossningen. Foto: Elisabeth Cederblad
Vård och omsorg

Studie för kortare förlossning

Kvinnor som ska få sitt första barn har erbjudits att delta i en nationell studie av ett läkemedel. Meningen med preparatet är att förkorta förlossningen.

Kvinnor som ska ha sitt första barn har erbjudits att delta i en nationell studie av ett läkemedel. Meningen med preparatet är att förkorta förlossningen

260 kvinnor i hela landet, på 19 olika sjukhus, ingår i studien och i NU-sjukvården är det ett tiotal kvinnor som tackat ja, en av de är Susanne Langton i Trollhättan.

Det var min barnmorska som frågade om jag ville vara med, säger hon. Jag tackade jag, dels för min egen del så att jag kanske får en snabbare förlossning, dels är det bra om det kan underlätta för någon annan.

Det preparat som testas ingår i en medicin som vissa kvinnor får under graviditeten mot blodpropp och det har visat sig att kvinnor som fått den medicinen sällan har en utdragen förlossning:

– Det här preparatet som man nu prövar har liknande effekter, men man har tagit bort det ämnet som gör att blodet inte koagulerar lika lätt, säger Mona söderlund, som är läkare på Näl.

En normal förlossning tar 15-18 timmar för en förstföderska. Förhoppningen är att förkorta tiden med en och en halv timme. Det handlar uteslutande om att göra förlossningen så säker som möjliggt för mamman och barnet, säger barnmorksan Karin Urby, som arbetar på Näl.

– Riskerna är större ju längre tid en förlossning tar och mamman blir allt tröttare. Det ökar risken både för sugklocka och kejsarsnitt, för till slut tar mammans krafter slut, säger karin Urby.

Några kända risker med det nya preparatet finns inte.

– Av de kvinnorna vi har testat har vi inte upptäckt några biverkningar.

Elisabeth Cederblad
elisabeth.cederblad@sr.se
0522 -67 00 58

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".