Fiske

Fjärsingfiske begränsas

Fisket efter fjärsing har ökat explosionsartat i Kattegatt de senaste åren. Eftersom kunskaperna om arten är begränsade införs nu begränsningar i fisket.

För att harmonisera reglerna i Sverige och Danmark blir det förbjudet att fiska efter fjärsing med småmaskiga redskap.

För fjärsing finns ingen kvot i Kattegatt och Skagerrak. Enligt EU:s lagstiftning får fjärsingfiske ske i Skagerrak och Kattegatt med 90 mm maskstorlek.

En speciell klausul i EU:s lagstiftning har emellertid gjort det möjligt att fiska med småmaskiga redskap mellan tre och fyra nautiska mil från den så kallade baslinjen.

Under 2008 införde Danmark en nationell reglering av fiske efter fjärsing, till följd av det kraftigt ökade fisket.

Regleringen innebär att trålfiske efter fjärsing endast tillåts med en minsta maskstorlek om 90 mm. Sverige inför nu samma bestämmelse.

– Det tidigare undantaget var inte biologiskt motiverat. Kunskapen om fjärsing är begränsad. Ett oreglerat fiske efter fjärsing är inte förenligt med försiktighetsprincipen och riskerar att skapa ett fisketryck som överstiger vad beståndet kan klara, säger Karin Linderholm på Fiskeriverket.

Med de nya reglerna vill Fiskeriverket begränsa fisket efter fjärsing tills dess att ytterligare kunskap om beståndets status föreligger.

De nya reglerna får också till följd att den fjärsing som fångas företrädesvis används till mänsklig konsumtion.

Det skriver Fiskeriverket i ett pressmeddelande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".