Politik

Politiker uppmanas lämna uppdrag

En tidigare brottsdömd socialdemokratisk politiker i Bohuslän uppmanas av sin arbetarekommun att lämna alla sina politiska uppdrag.

Kvinnan, en socialdemokratisk kommun- och regionpolitiker i Bohuslän, har tidigare dömts för brott och är nu misstänkt för förskingring.

Nu uppmanas hon av sin arbetarekommun att lämna alla sina politiska uppdrag. Men kvinnan har avvisat kraven på sin avgång och säger sig inte känna till anklagelserna.

I november polisanmäldes kvinnan för förskingring av 50 000 kronor från sin fackliga organisations lokalavdelning, där hon var kassör.

Politikern är tidigare dömd för urkundsförfalskning och i år för olovlig körning och hastighetsöverträdelse.

Den socialdemokratiska arbetarekommunen i kvinnans hemstad beslutade nyligen att uppmana politikern att lämna alla sina politiska uppdrag.

– Det har gått för långt, säger en ledande socialdemokrat i kommunen till Sveriges Radio Väst.

Men kvinnan har hittills vägrat att följa sitt partis krav.

När Radio Väst ringer upp kvinnan säger hon sig inte känna till den polisanmälda förskingringen, där hon enligt facket delvis betalat tillbaka en mindre del av det försvunna beloppet.

Men på en fråga om det är lämpligt av en politiker att sitta kvar på sina förtroendeuppdrag i en sådan situation, säger kvinnan nej.

Jan Gustafsson
jan.gustafsson@sr.se
0522 - 67 00 53

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista