Bilindustrin

Lear tvingas till konkursskydd?

Koncernledningen i amerikanska Lear, med fabriker i bland annat Trollhättan och Göteborg, tror att det kan bli nödvändigt att ansöka om konkursskydd i USA trots en uppgörelse med långivare.

Lears långivare har enligt ett pressmeddelande från i tisdags gett koncernen en frist för att få till en rekonstruktion av balansräkningen som sträcker sig till mitten av maj.

Men koncernen har redan tvingats ställa in en del betalningar.

Enligt Lear-ledningen har juridiska och finansiella rådgivare anlitats för att bistå inför de stora strategiska beslut som koncernen står inför.

Lear har i dagsläget verksamhet i Trollhättan och Göteborg, där tillverkningen är inriktad på bilsäten.

Antalet anställda (550) har minskat i takt med att bilmarknaden har sjunkit. Vi har i princip halverat personalstyrkan på ett år, säger Göran Eklund, vd för Lear Corporation Sweden.

Han tillägger att han inte vill svara på frågor om finansieringsläget och vad ett konkursskydd skulle innebära för de anställda i Sverige.

På andra håll i världen är Lear vid sidan av sätestillverkningen även en stor underleverantör när det gäller elektronik.

Lear-koncernen har omkring 80 000 anställda på 210 anläggningar i 36 länder runt om i världen.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".