Saabs framtid

Sahlin besökte Saab

Socialdemokraternas partiordförande Mona Sahlin besöker Saab i Trollhättan för att träffa ledning och fack.

I dag är socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin i Trollhättan. Hon träffar bland andra Saabs vd Jan Åke Jonsson och IF Metalls ordförande på Saab Paul Åkerlund.

Efter storvarslet på Saab förra veckan sade Sahlin att regeringens passivitet har medverkat till varslet. Och det säger hon i dag också.

Men är det inte oundvikligt att också Saab drar ner när bilförsäljningen går ner i hela världen?

– Bilförsäljningen rasar inte i hela världen. I Tyskland ökar den därför att där har regeringen lagt en väldigt stark skrotningspremie som gjorde att tyska löntagare kan byta bort sina gamla miljöfarliga bilar och köpa nya miljövänligare bilar, säger Mona Sahlin.

– Det kunde regeringen ha gjort här också, vilket vi och bilindustrin har krävt under lång, lång tid, säger hon.

Sahlin upprepar också sin kritik mot näringsminister Maud Olofsson för att ha ”pratat ner värdet” på Saab under ett halvårs tid och inte gett Saab en chans att övervintra den här tuffa krisen.

Socialdemokraterna kräver att regeringen ska ställa ut en lånegaranti.

Men Europeiska Investeringsbanken säger att det inte ens är säkert att det räcker med en statlig garanti eftersom EIB tycker att det finns för mycket osäkerhet om Saabs framtid.

– Ja, men utan ett besked från regeringen att man är beredd att ge Saabs affärsplan en chans blir det absolut inget stöd från EIB. Min enda vädjan till regeringen är att ge Saab en chans. Har dom en affärsplan som inte håller är det ett problem, men nu får de den inte ens prövad och det tycker jag är ett större problem.

Mona Sahlin inledde dagen på en byggarbetsplats, Arena Vänersborg. Hon mötte byggnadsarbetare som är oroliga för den ökande arbetslösheten i branschen,

– De som har det tuffast är de som bygger bostäder därför att det byggs nästan ingenting i dag. Det har ingenting att göra med finanskrisen utan med att regeringen tog bort stödet till byggande av hyreslägenheter. När krisen är stark i ett land då måste politiken vara som aktivast, säger Mona Sahlin.

Sahlin tycker också att regeringen har slarvat bort mycket av det ROT-avdrag som regeringen lovat att återinföra. Hon menar att det inte får den effekt som det kunde fått genom att regeringen inte gjort det till ett konjunkturstöd utan till ett evigt stöd.

– Men det vi är mest kritiska till och som vi tänker ändra om vi vinner valet är det också måste omfatta hyreslägenheter, säger Mona Sahlin.

Mona Sahlin passade också på att besöka Arena Vänersborg. Där pratade hon med några av byggnadsarbetarna, bland annat Stig Andersson.

Vi pratade om byggbranschen, säger Stig Andersson. Jag hoppas att hon kan göra något för att vända det dåliga läget. Det är alldeles för många permitteringar.

Men några större förhoppningar gav dock inte Mona Sahlin byggnadsarbetarna.

– Nej, det tycker jag inte. Men jag klarar mig väl, det är värre för de unga som ska ut i arbetslivet.

Bosse Adriansson
bosse.adriansson@sr.se
0522 - 67 00 55

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista