Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Vänersborg

Unik behandlingsmetod studeras

Publicerat torsdag 19 mars 2009 kl 10.16

Det statliga behandlingshemmet för flickor med svåra beteendestörningar, Brättegården i Vänersborg, står nu i fokus för Socialstyrelsens intresse.

Det statliga behandlingshemmet för flickor, Brättegården i Vänersborg, står nu i fokus för Socialstyrelsens intresse.

Socialstyrelsen ska studera effekterna av en unik behandlingsmetod för ungdomar med svåra beteendestörningar. MultifunC kallas metoden.

Brättegårdens nya chef Eleonor Johansson har erfarenhet av den här behandlingsmetodiken från behandlingshemmet för pojkar, Margretelund i Lidköping, där hon var chef tidigare.

MultifunC bedrivs på två statliga pojkhem och så på flickhemmet Brättegården, sedan 2005.

De flickor som Socialstyrelsen nu ska följa upp, för att se vad behandlingen har för effekter, är särskilt svåra fall från en särskild avdelning, säger Eleonor Johansson.

– Man försöker båda kartlägga problemområden, men man har alltid med familj och nätverk och hem och skola. Tanken är att ungdomarna ska tillbaka till sin miljö men med nya förutsättningar.

Socialstyrelsen ska jämföra den här gruppen flickor från Brättegården med en grupp som fått ordinarie vård och behandling.

Projektledaren för MultifunC på de tre statliga ungdomshemmen där metodiken används, Marie Frendin, är på Brättegården den här veckan.

Hon berättar om ett samarbete med Norge, där MultifunC finns på sex ungdomshem. Och hon vet redan en del om effekterna, eftersom Statens institutionsstyrelse, som driver de statliga behandlingshemmen, själv har tittat på effekterna.

– Vi har gjort en egen uppföljning på Brättegården och följt upp arton flickor. Det är fantastiskt positiva resultat, säger hon.

– Endast en av de arton flickorna har återfallit i kriminalitet. Enligt statistik från Brå är det åtta av tio återfaller i kriminalitet, säger Marie Frendin.

Birgitta Andersson
birgitta.andersson@sr.se
0522 - 67 00 57 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".