Saabs framtid

Saabs framtidsplan snart klar

Saabs rekonstruktör och Saab-ledningen har knappt tre veckor på sig att presentera en plan som visar hur Saab ska bli lönsamt.

Den sjätte april hålls ett så kallat borgenärssammanträde för underleverantörer och andra med ekonomiska krav på Saab Automobile.

Till dess ska Guy Lofalk och Saab-ledningen ha hunnit få till en plan som ska visa hur Saab ska kunna bli lönsamt på kort och längre sikt.

Vi kommer att ha en preliminär konstruktionsplan klar den sjätte april. Vi hoppas att det är en plan som både borgenärerna och andra kommer att vara nöjda med.

Om den förhoppningen inte slår in kan tingsrätten besluta att rekonstruktionen ska avslutas, vilket i praktiken skulle innebära slutet för biltillverkaren Saab.

Men om det blir en fortsatt rekonstruktion kommer borgenärerna ändå få vänta på en ny ägare eller storinvesterare ska ställa upp villkoren för hur ackordet ska se ut, villkor som sedan alltså borgenärerna får rösta om.

Men blir det ackordsuppgörelse får underleverantörer och andra räkna med att endast få tillbaka en mindre del av sina pengar.

– Normalt sett brukar man få mellan 25 och 30 procent, det vill säga man får skriva ner sina fordringar med 70-75 procent, säger Lofalk.

Jens Möller
jens.moller@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista