Bilindustrin

Olofsson ändrar fordonslån

Regeringens stöd till fordonsindustrin fungerar inte som det ska. Näringsminister Maud Olofsson är nu beredd att ändra på villkoren.

I regeringens krispaket till fordonsindustrin ingår fem miljarder i så kallade undsättningslån. Hittills har inte en krona betalats ut.

När riksdagen debatterade fordonsindustrin på fredagen, frågade Socialdemokraternas företrädare Tomas Eneroth upprepade gånger om regeringen är beredd att ändra på villkoren.

Socialdemokraterna föreslår att undsättningslånen, som ska betalas tillbaka inom sex månader, görs om till omstruktureringsstöd med återbetalningstid på flera år. Men Maud Olofsson svarade aldrig på frågan.

Efter debatten sade hon däremot till journalisterna att regeringen ser över frågan.

– När vi utformade undsättningslånen så gjorde vi det utifrån det regelverk EU hade satt upp. Vi har tidigare sagt att vi nu ser över det när EU har ändrat reglerna. Det beskedet trodde jag Tomas Eneroth kände till, sa hon.

Enligt näringsdepartementet ändrade EU-kommissionen reglerna i januari, vilket möjliggjort en omprövning av reglerna för undsättningslånen.

Men Socialdemokraterna hävdar att möjligheterna funnits hela tiden, sedan 2004. Det handlar om så kallat omstruktureringsstöd för teknikutveckling. De lånen kan ges till helt andra villkor med återbetalningstider på flera år.

Socialdemokraterna ställer sig också frågande till varför det ännu inte hänt något, om nu regeringen hänvisar till regeländringar som skedde för två månader sedan.

Exakt när de nya reglerna kan komma i Sverige, ville Maud Olofsson inte säga annat än att det sker så fort som möjligt.

Underleverantörernas branschorganisation FKG är dock inte särskilt imponerad av näringsminister Maud Olofssons besked.

– Det kan redan vara för sent för många bolag, säger vd Svenåke Berglie.

FKG har sedan krisen för fordonsindustrin slog till i höstas diskuterat med näringsdepartementet om lösningar för att lätta på bördan för den hårt pressade fordonsindustrin.

– Det är svårt att förstå att detta ska vara så svårt. Men politiker jobbar efter en annan tidsaxel. Vi arbetar på en marknad och måste därför ta snabba beslut, säger Svenåke Berglie.

Owe Nilsson/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista