Konsument

"Gör Uddevalla GMO-fritt"

Lantbrukare och miljöaktivister vill inte att Uddevalla kommun ska köpa genmodifierade grödor och livsmedel. I dag uppvaktade de politiker.

Allt fler lantbrukare engagerar sig i kampen mot genetiskt modidierade organismer, GMO.

I dag uppvaktade sex LRF-avdelningar från Bohuslän och Göta älvdalen tillsammans med Småbrukare i Väst och miljöorganisationen Greenpeace politikerna i Uddevalla, för att få stöd i arbetet.

Spannmålsbonden Anders Lunneryd på Lundens gård i Gärdhem är ordförande för LRF i Västra Tunhem-Vänersnäs.

– Frågan är biologisk och demokratisk. Man släpper ut någonting i naturen som man inte kan veta vad det är. GMO-tekniken är en kraftfull teknik – oförutsägbar och oåterkallelig.

Ett mycket litet fåtal ska bestämma vad människorna på jordklotet ska äta. Det är en otänkbar utveckling ur en demokratisk synvinkel, säger Anders Lunneryd.

GMO, genmodifierade organismer, går ut på att genförändrade livsmedelsgrödor ska tåla mer växtgifter och konstgödsel och själva göra sig giftiga för insekter.

Multinationella genteknikföretag, som Monsanto, skaffar sig patent och monopol på GMO-förändrade utsäden. Men en stor majoritet av konsumenter och lantbrukare vill inte ha GMO och är rädda för konsekvenserna.

En av dem är mjölkbonden Ing-Britt Hansson på Holmeröds gård i Brastad i Lysekil, som sedan tio år driver ekologiskt jordbruk med sin man Bertil. I dag fick de ta emot Greenpeace för sin kamp mot GMO.

Vi måste försöka stoppa det här, vi kan inte acceptera det. Det känns som om maffian är på gång, säger Ing-Britt Hansson.

– Vi ska inte utsätta oss för något som vi inte vad det blir för konsekvenser av, säger hon.

Jan Gustafsson
jan.gustafsson@sr.se
0522 - 67 00 53

_

Kommunpolitiker i Uddevalla ställer upp på att i kommunens upphandling inte köpa genmodifierade grödor och livsmedel, GMO. De ska också bidra till att upplysa om riskerna med GMO.

Det lovade kommunpolitiker hos Moderaterna, Centerpartiet, Folkpartiet och Solidariskt Uddevalla när de uppvaktades om GMO i förmiddags av sex LRF-avdelningar från Bohuslän och Göta älvdalen tillsammans med Småbrukare i Väst och miljöorganisationen Greenpeace.

Folkpartisten Roland Utbult var till och med beredd att utropa Uddevalla som GMO-fri zon.

Jan Gustafsson
jan.gustafsson@sr.se
0522 - 67 00 53

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista