Inga extra pengar till socialbidrag

Allt fler söker socialbidrag och det lär bli fler i år, när de många varsel som lagts hittills träder i kraft. I Sveriges Radio Västs sändningsområde har merparten av kommunerna inte några extra resurser eller särskild beredskap för att möta det ökande behovet.

Vid en rundringning till hälften av kommunerna i området så är det få som säger sig ha några extra pengar att ta till när fler och fler kommer att behöva söka socialbidrag.

I till exempel Uddevalla får man ta av tidigare överskott och sedan handlar det om att försöka stuva om i de kommunala pengapåsarna som finns. Men det är ännu inget som är framlagt och klart, enligt Inga-Lill Fischer som är ekonom på socialtjänsten i Uddevalla.

I Trollhättan kommer man att skjuta till tio miljoner under tre års tid av den befintliga kommunala budgeten, till just det ökade behovet av socialbidrag, säger områdeschefen Patrick Lindroth till Sveriges Radio Väst. Men mer pengar än så finns inte i nuläget.

I Mellerud finns beräkningar på hur mycket mer man kommer att tvingas betala ut i socialbidrag jämfört med förra året och det handlar i runda slängar om 1,5 miljoner kronor i ökade socialbidragsutbetalningar.

– Det är precis vad vi klarar, men om det blir värre än våra beräkningar så blir det svårt. Så det vore ju bra om stat och regering kommer fram till att stötta upp för de kommuner som behöver det, säger socialchefen i Mellerud, Henry Ejnestedt.

De övriga kommuner som Sveriges Radio Väst ringt runt till är Färgelanda, Dals Ed, Vänersborg, och Åmål.

Angelique Hvalgren
angelique.hvalgren@sr.se
0522-67 00 56

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".