Enligt Melleruds kommunalråd finns det flera intressenter till bruket. Foto: Arctic Paper.
Mellerud

En epok snart över i Åsensbruk

Den här veckan tar papperstillverkningen slut i Håfreströms bruk i Åsensbruk. Pappersmaskinen ska stängas för sista gången och den femte april slutar de första av alla som är uppsagda.

Enligt Robert Svensson, centerpartistiskt kommunalråd, finns det flera intressenter som kan tänka sig att flytta in i de gamla lokalerna, och förhandlingar pågår.

– Vi har flera intressenter som är imponerade över de lokalerna som finns, över infrastrukturen som finns på området och över Arctics stora engagemang i det här, säger kommunalrådet.

I hundra år har arbetslivet i Åsensbruk handlar om bruket, Håfreströms bruk. När pappersmaskinen stannar, stannar en hel epok.

De 246 som blir arbetslösa har en kärv arbetsmarknad framför sig. De flesta slutar i juni och Robert Svensson anser att om det inte finns jobb är det viktigt att komplettera sin utbildning.

– Att ge dem en möjlighet att stå väl rustade till nästa högkonjunktur, säger han.

Melleruds kommun ska nu försöka ställa upp med den vuxenutbildning som efterfrågas på gymnasienivå.

Charlotte Andersson
charlotte.andersson@sr.se
0532-158 80

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".