Politik

Stängd dörr till kommunal nämnd

Det är kommunfullmäktige som bestämmer, men det är i kommunstyrelsen och nämnderna som de politiska frågorna avgörs. Och dit har allmänheten inte tillträde i de flesta kommuner. Det visar Sveriges Radio Västs kartläggning.

I Vänersborg är det stängda dörrar när kommunstyrelsen och de olika facknämnderna sammanträder.

Kommunens demokratiberedning hade uppe frågan så sent som för ett par veckor sedan, men då kom man fram till att kommuninvånarna får mer medborgareinflytande på andra sätt.

– Att bjuda in medborgarna till ett styrelsemöte eller ett möte med en nämnd skulle kanske inte skulle ge lika mycket, så vi vill egentligen sikta lite högre, säger Joakim Sjöling (S) ordförande i demokratiberedningen.

I kommunfullmäktige är det alltid fritt fram för alla som vill lyssna. Men om en nämnd skall öppna dörrarna måste det förstås tas ett beslut om detta i kommunfullmäktige. Sedan är det upp till varje nämnd att avgöra.

Av de 14 kommuner i Sveriges Radio Västs område är det knappt hälften, sex, som har öppna sammanträden. Och det är i kommunstyrelsen och nämnderna som de politiska frågorna avgörs i praktiken.

I Sotenäs är allmänheten välkommen när kommunstyrelsen och tre facknämnder sammanträder. Men entusiasmen är inte överväldigande, inte bland medborgarna, och inte heller bland alla politiker.

– Det är ett fåtal, kanske ett par, tre personer som kommer. Ibland är det ingen som kommer. Och jag tycker faktiskt inte man behöver ha öppna sammanträden, protokollen finns att läsa, säger Kristina Frigert (M), som är ordförande i omsorgsnämnden.

Bosse Adriansson
bo.adriansson@sr.se
0522-67 00 55

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista