1 av 2
Inom LO ifrågasätter man nu om Lundby-Wedin kan sitta kvar. Foto: Tomas Oneborg/Scanpix.
2 av 2
Anette Vinløv. Foto: Marie Hedlund/SR Väst.

"LO:s förtroende minskar"

Uppdaterad 15:57

LO-medlemmar i Sveriges Radio Västs område är i dag besvikna på sin ordförande Wanja Lundby-Wedin. Efter att det blev känt, att hon varit med och godkänt en mångmiljonpension till AMF Pensions före vd, minskar förtroendet för henne.

SR Västs Bosse Adriansson kommenterar:

– Man blir ju jättebesviken. Hon ska ju föra vår talan och man tror att hon har samma sätt att se på det som vi, säger Anette Vinløv som är facklig representant för de handelsanställda på Coop på Torp.

Wanja Lundby-Wedin har förklarat att hon känner sig lurad och att hon inte hade fått tillräcklig information om vilka summor det handlade om när AMF styrelse fattade beslut om den före detta vd:n Christer Elmehagens pension.

Men den förklaringen håller inte om man frågar LO:s ordförande här i väst.

– Det borde vara så pass klara papper så man vet vad man beslutar om. Är det så att man inte är riktigt säker så får man ta reda på det innan man godkänner, för det här är ju orimliga summor som man lämnar iväg, säger Anneli Palm, LO-ordförande i Lilla Edet.

Och förtroendet för Wanja Lundby-Wedin har minskat. Det har alla de fyra ordföranden som Sveriges Radio Väst pratat med märkt av.

– Det påverkar förtroendet för hela LO, det har jag hört utifrån de telefonsamtal jag haft med medlemmar, säger Henry Karlsson som är LO:s ordförande i Uddevalla.

Frågan är nu om Wanja Lundby Wedin har tillräckligt stort förtroende från medlemmarna så att hon kan sitta kvar. Henry Karlsson är tveksam.

– Jag ser det nog som lite svårt, om jag utgår från mig personligen, för henne att sitta kvar om man tittar utifrån våra medlemmar, säger han.

Marie Hedlund 
marie.hedlund@sr.se 
0522-67 00 25

Bosse Adriansson
bo.adriansson@sr.se
0522-67 00 55

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".