Hemlig kock ratar inte falukorv

Författaren bakom boken Den hemlige kocken, journalisten Mats-Eric Nilsson, är ute på turné och föreläser för utsålda hus i Västsverige – i Åmål i måndags och i Uddevalla idag tisdag.

I sina böcker har han bland annat avslöjat bluffen med den färdiglagade maten, som innehåller mest bara tillsatser. Men det finns också en rad andra sätt som matkonsumenten blir lurad på.

– Du kan köpa bröd som du tror är hälsosamt; bake off-bröd till exempel som är lite mörkare som är färgat med karamellfärg. Du kan köpa oliver som du tror är riktiga svarta oliver, som också är färgade, säger Mats-Eric Nilsson.

Nu i kristider kommer rapporter om att försäljningen av , men bara för att det är färdiga matvaror behöver de inte vara dåliga, menar Mats-Eric Nilsson.

– Det finns fantastiskt bra blodpudding som innehåller de klassiska ingredienserna, men så finns det de som är väldigt utdrygade också. Jag är inte emot varken falukorv eller blodpudding, det beror på vad det är.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista