Vård och omsorg

Patientavgiften sänks i höst

Hälso- och sjukvårdsutskottet föreslår en ändring av patientavgifterna från första oktober i samband med att det fria vårdvalet i primärvården införs.

För besök på den vårdcentral en patient valt, sänks läkarbesöksavgiften från 120 kronor till 100 kronor. Om man istället besöker en annan vårdcentral blir kostnaden 200 kronor.

Avgifterna föreslås även höjas för flera andra typer av läkarbesök och sjukvårdande behandlingar som inte ingår i vårdvalet:

  1. Patientavgiften för gruppbesök höjs från 40 till 50 kronor.
  2. Patientavgiften för besök hos kurator som inte ingår i VG Primärvård höjs från 0 till 100 kronor
  3. Patientavgiften för sjukvårdande behandling hos vårdgivare som inte ingår i VG Primärvård höjs från 80 till 100 kronor. Undantag görs för besök hos sjukgymnast och arbetsterapeut där avgiften är 80 kronor.
  4. Hembesökstillägget för besök av läkare och sjukgymnast höjs från 80 respektive 40 kronor till 100 kronor.
  5. Den särskilda avgiftsfriheten för patienter inom barnhabiliteringen tas bort. Det handlar framför allt om intyg och vaccinationer där en avgift kommer att tas ut. Besök och behandling blir även fortsättningsvis avgiftsfritt.

Förslaget går nu vidare för beslut i regionstyrelsen och regionfullmäktige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista