Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Trollhättan

"Det är skräcksiffror"

Publicerat torsdag 26 mars 2009 kl 15.24

Skolan drabbas hårt när Trollhättans Stad nu aviserar neddragningar i personalstyrkan. Sammanlagt varslas 130 personer i skolorganisationen.

– Det är inget vi kan ställa oss positiva till givetvis, säger Linda Forssén som är lärare på Strömslundsskolan och lärarförbundets ordförande i Trollhättan.  

Hon tror att nedskärningarna kommer leda till en ökad arbetsbelastning för de lärare som inte förlorar jobbet och större barngrupper både i skolan och i barnomsorgen.

– Och nu får vi ställa oss frågan om vi kan leva upp till de mål som finns, säger Linda Forssén.

Hon säger att situationen är tuff redan nu och att det känns som att ekonomin betyder mer än att nå målen.

– Vi känner inte att vi får riktigt de förutsättningar som krävs för att nå en hög måluppfyllelse i Trollhättans Stad, och ska man då minska resurserna med ytterligare 130 personer så kommer det ge effekter, säger Lärarförbundets ordförande.

Hon tycker att kommunen nu ska prioritera den lagstadgade verksamheten och se över kringverksamheter och frivilliga verksamheter.

– I skolan är risken att vi inte kan ha lika stor elevhälsovård till exempel, Vi kanske inte kan erbjuda mjölk till maten varje dag, vi kanske inte kan ha alternativa rätter.

Dessa exempel räcker nog inte, tror Linda Forssén, som säger att varsel troligen inte går att undvika.

– Men jag tror att man kanske skulle kunna lösa en del av problematiken genom att vända och vrida på varenda krona, och inte titta så ensidigt på personalfrågan.

Lärarförbundet ska nu uppmana alla ombud att göra riskbedömningar och konsekvensanalyser så fort varslens detaljer blir kända.

På hennes egen arbetsplats, Strömslundsskolan, tror hon att kvalitetssänkningen kommer bli märkbar.

– Vi känner redan nu av en tajtare organisation. Vi kommer att göra en del organisatoriska förändringar som kommer att innebära större barngrupper till exempel. Vi kanske inte kan bemanna lika fullt ut på fritidssidan som vi kunnat göra tidigare, så visst kommer det märkas.

Linda Forssén tycker att storleken på varslet är omtumlande, och överraskande.  

– Vi har inte fått de här signalerna från fackligt håll än, så att det känns lite märkligt också att vi inte är mer informerade än vad vi faktiskt är.

Birgitta Andersson
birgitta.andersson@sr.se
0522-67 00 57

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".