Gunilla och Håkan Gniste. Foto: Fristaden.
Uddevalla

"Det brann i håret och kläderna"

Sju personer var nära att brännas inne i en villabrand i Uddevalla natten den tredje mars i år. Pappan i familjen, Håkan Gniste, fick 80-procentiga brännskador och vårdas för livshotande skador på brännskadeenheten i Linköping sedan dess. 

– Jag tackar Gud att vi lever! Hade inte flickan vaknat, så hade vi dött allihop, säger sexbarnsmamman Gunilla Gniste i Uddevalla, tillbaka i familjens svårt brandhärjade villa på Segelhultsvägen i östra delen av staden.

Utvändigt är det svårt att se att huset är så urbränt inuti att det kommer att ta ett år, innan familjen kan flytta tillbaka igen. Hela övervåningen och vinden ligger i aska.

Håkan Gniste ligger sedan tredje mars nedsövd på landets mest kvalificerade brännskadeklinik, på regionsjukhuset i Linköping med 80-procentiga brännskador; med hopp om bättring.

Gunilla Gniste är själv bandagerad, men kom lindrigt undan med brännskador på överkroppen.

Ett kvarglömt värmeljus i ett sovrum på övervåningen startade den våldsamma branden.

– Här kom eldkloten, berättar Gunilla Gniste för Sveriges Radio Väst, när vi går omkring i den svartbrända villan, där brandsanerare nu tagit undan det mesta av allt innanmäte.

– Det brann i håret och kläderna på min man när han sist av alla kom stapplande nerför trappan. Jag lyckades slita ut honom ur huset och ställde mig för dörren så att barnen inte kunde rusa in efter kvarglömda mobiltelefoner och annat som de kom på, säger Gunilla Gniste.

Jan Gustafsson
jan.gustafsson@sr.se
0522-67 00 53

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".