Trollhättan

Besparingar slår mot arbetslösa

När Trollhättans Stad nu måste spara 100 miljoner under 2010 tvingas kommunen dra ner på den offentliga servicen och bara erbjuda det som lagen kräver. De åtgärder som ska hjälpa arbetslösa ut i arbetslivet kan komma att läggas ner, och det i en tid när arbetslösheten breder ut sig allt mer.

Läs också:

Arbetsmarknads- och socialförvaltningen i Trollhättans Stad har fått i uppdrag att spara 4,7 miljoner.

– Vi har tittat på vilka verksamheter som är lagstadgade och vilka som är frivilliga, säger förvaltningschef Said Niklund

De tre verksamheterna som förvaltningen har föreslagit ska läggas ner är ungdomsslussen, vuxenslussen och ungdomslinjen; verksamheter som arbetar med att aktivera och kompetensutveckla ungdomar respektive vuxna som går på försörjningsstöd.

På så sätt ska de som behöver få hjälp att komma ut i arbetslivet. Det är verksamheter som egentligen Arbetsförmedlingen har ansvar för, men som Trollhättans Stad på grund av god ekonomi haft möjlighet att hjälpa till med.

Men nu när ekonomin är sämre får arbetsförmedlingen dra lasset själv.

– Ja, just för tillfället eftersom vi måste spara 4,7 miljoner, säger Said Niklund.  Då blir vi tvungna att titta på vilka verksamheter vi kan behålla och vilka verksamheter vi är tvungna att lägga ner.

Men är inte sådana här verksamheter extra viktiga nu när många går och blir arbetslösa?

– Jo, det kan man tycka men när det inte finns pengar och vi måste spara då står vi inför ett val. Vilken verksamhet väljer vi? Och då blir det de här lagbundna verksamheterna, säger han.

Tio tjänster berörs av arbetsmarknads- och socialförvaltningens sparförslag som nu ska behandlas i ansvarig nämnd och går vidare för beslut i kommunstyrelsen 13 maj.

– Vi kommer att bli tvungna att varsla. Och om det går till ett beslut så kommer vi att bli att säga upp om beslutet går igenom, säger Said Niklund.

Anders Ekwing
anders.ekwing@sr.se
0522-67 00 25

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".