Uddevalla

Kritik mot underskott på 25 miljoner

Kommunens revisorer i Uddevalla riktar skarp kritik mot barn- och utbildningsnämnden för att inte ha kontroll över sina pengar.

Den 31 augusti förra året gjorde barn- och utbildningsnämnden en prognos i sin delårsrapport; det blir ett underskott på 4,3 miljoner kronor för 2008.

Tre månader senare, när året var slut, hade underskottet vuxit till 24,9 miljoner.

– Deras underskott är ingen jättekatastrof, men det vi vänder oss mot är att man blir så överraskad av detta underskott, och att man inte haft koll på ekonomin under det löpande året. Man har haft ett riktigt stort mål om en omorganisation, men det har inte funnits några riskanalyser någonstans, säger Eva Carlsund (S), ordförande för kommunens revisorer.

De eniga revisorerna är inte imponerade av nämndens förklaring att en del av underskottet beror på en felbudgetering. Det borde ha upptäckts tidigare under året.

Och att ledamöterna inte hade full information om utvecklingen i verksamheten håller heller inte, menar de eniga revisorerna:

– Det åligger alla nämndledamöter att ställa sig kritiska frågor, säger Eva Carlsund.

Trots den svidande kritiken föreslås barn- och utbildningsnämnden få ansvarsfrihet för 2008. Däremot riktar revisorerna en anmärkning.

– Det innebär att de nu har 2009 på sig att rikta upp det här till punkt och pricka, säger Eva Carlsund.

Ledamöterna i barn- och utbildningsnämnden föreslås trots allt få ansvarfrihet för det gångna året.

Nämnden har nu kallat till ett extra sammanträde den tredje april med anledning av revisorernas kritik.

Bosse Adriansson
bo.adriansson@sr.se
0522- 67 00 55

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".